Greyhound

Greyhounds är den snabbaste hundrasen och faller inom klassen stor vinthund. De används i hundkapplöpning men är också väldigt bra sällskapshundar. 

Greyhounds kommer från Storbritannien där man tror att de introducerades av romarna runt Kristi födelse. Namnet greyhound anser man antingen komma från det latinska ordet för grek eller fornengelska ordet för hund.

Deras främsta uppgift var hetsjakt och senare, under slutet av 1700-talet, började man anordna kapplöpningar på hare. Det var inte förrän 1926 som detta blev en riktig sport och man byggde en löpbana för kapplöpningarna, samt så bytte men ut haren mot en mekanisk sådan.

Idag är hundkapplöpning en väldig populär sport, främst i USA, England, Irland och Australien. Men även Sverige anordnar kapplöpningar på flera banor i landet. I de flesta länder ser man på hundkapplöpning mest som en amatörsport, men i alla länder som nämns ovan (inklusive vårt) är kapplöpningen en del av bettingindustri och det går att spela om pengar på sporten.

Som husdjur har greyhounds blivit populärare med åren. Det finns främst två sorter som avlas fram: en för sport och en för utställning. Utställningssorten avlas för storlek medan den andra greyoundvarianten är för snabbhet. I USA har man börjat skapa adoptionsprogram för personer som vill ta hand om pensionerade tävlingshundar.

Som sällskapshund kan man förvänta sig ett friskt och långt liv med den här hundrasen: de är noggrant avlade och ha väldigt få genetiska problem. De är lyckliga och lojala hundar som trivs väldigt bra med människor och andra hundar. Med tanke på deras avling kan det bli svårare med katter och smådjur eftersom de instinktivt vill jaga dessa, men det hela beror också på träning och temperament hos den enskilda hunden. De kräver inte mycket utrymme och är faktiskt en väldigt lugn ras som gärna sover upp till 18 timmar om dagen, så de passar många gånger bättre som lägenhetshundar än mindre hundraser.