Hur man tar hand om sin hund

dogs_240717454

Första hunden innebär stora förändringar. En del köper en hund på impuls och glömmer att man måste läsa på om hur man tar hand om en hund. Andra kanske läser bok efter bok men koncentrerar på fel saker. Här är en snabb lista på de viktigaste sakerna i ett vardagsliv med en hund.

  • Pälsen – beroende på ras kräver den olika mängd skötsel. Vi har skrivit om detta tidigare om man vill få mer information. Grundtanken är att prata med försäljaren eller uppfödaren för att få veta vilken pälsvård som krävs. 
  • Kloklippning – hundar som inte får klorna klippta kan skada dem lättare, förstöra saker i hemmet och i värsta fall växer klorna runt och trycker mot trampdynorna. Klipp klorna åtminstone en gång i månaden, gärna fler. Det kan vara svårt att få hunden att vänja sig vid detta. Godis och uppmuntran hjälper mycket men är det en stor hund får man nog vara två för att klara av det. Undvik pulpan eftersom där finns det nerver och det gör ont när man klipper där.
  • Promenader – hur långt man ska gå med sin hund varierar beroende på ras. En schäfer behöver mycket mer motion än en bulldogg. Men alla hundar ska få åtminstone två rejäla promenader om dagen. Utöver det behöver hunden kanske komma ut en-två gånger till för att göra sina bestyr.
  • Lek och omtanke – alla hundar behöver mycket kärlek och närhet för att må bra. De är flockdjur och du är alfan i flocken, den söker sig alltid till dig vid oro och glädje. Dessutom behöver hunden mer än bara rastas. Man ska leka och lära den saker. En del hundar älskar hjärnpyssel eller att få arbeta och känna sig nyttig. Andra leker mer än gärna, men kan också vara din lata kompanjon i soffan.