Pälsen

En hund behöver omvårdnad, precis som vi. Det finns mycket som den inte kan göra själv, där vi som husse och matte måste kliva in och hjälpa den så hunden inte blir sjuk eller deprimerad.

Pälsvård

Pälsen är viktig för hunden. För många är det det enda som skyddar mot väder och vind i de kallare breddgraderna. Bara för att en hund är långhårig betyder det inte automatiskt att den tål minusgrader. Läs på om just din hund för att se vilken pälsvård den behöver.

Men generellt sätt kan man säga att långhåriga hundar behöver borstas, speciellt när det är dags att fälla vinterpälsen. För att inte håret ska sprida sig över hela huset kan man borsta hunden utomhus istället. Hundens hår växer, precis som vårt, och behöver trimmas med jämna mellanrum. Under sommaren kan du även behöva korta ner pälsen avsevärt om det är en ras som har väldigt tjock päls.

Alla hundar behöver ett bad, hur ofta kan vara mer individuellt. Hundar rullar sig gärna i smutsiga vattenpölar på varma dagar eller i komocka. Det är inte så roligt att de drar med sig det hem och in i hemmet. Hundar ska bara tvättas med speciella hundschampon och inget annat.

Utan päls

Det finns en del nakenhundar, oftast mindre raser, som är anpassade för att tolerera väldigt varmt klimat. Köper du en nakenhund och bor i Sverige behöver hunden kläder när det regnar, blåser mycket och under hela vintern. Hurrta är ett märke som skapar bra overaller för hundar i flera storlekar. Det är en väl värd investering. Nakenhundar behöver också solskydd under sommaren så de inte bränner huden. Det gäller faktiskt även hundar med helvit päls: de har färre pigment än mörkpälsade och är därmed känsligare mot solens strålar. Vitpälsade hundar ska gärna ha något slags skydd eller hålla sig till skuggan om de ska var ute i solen mycket.