Tips för blivande hundägare

Det är många som leker med idén att skaffa sig en hund, men alla vet inte riktigt vad det är de ger sig in på. Här tänkte vi ta upp ett antal tips om vad man ska tänka på när man vill bli hundägare.

1. Utgå från rasen

Medan hundar är individer finns det ofta rasenliga drag som majoriteten av hundar delar. Istället för att bara titta på hur hundar av en viss ras ser ut är det bättre att titta på vilka egenskaper och behov som är förknippade med en ras. Men ta även hundens storlek i åtanke.

2. Matcha temperament och aktivitet

När man tittar på raser kan man ofta även få indikationer på hur aktiva hundar från olika raser i regel är och vilka temperament man ofta tillskriver dem. Det är viktigt att hitta en hund som har liknande aktivitetsbehov som en själv. Gillar man att vara ute mycket året runt bör man ju satsa på en hund som har lätt för att vara aktiv långa stunder åt gången.

3. Gör inköpen i förväg

Innan man hämtar hem sin hund är det bra att ha gjort alla de viktigaste inköpen. Saker som mat- och vattenskålar, leksaker, en skön liggplats, koppel/sele och grundläggande vårdartiklar är alla bra att ha på plats från första början. Allt detta är något man enkelt kan köpa på nätet från butiker som Häromi.

4. Kolla upp försäkring

Något annat man kan förknippa med hundraser är vilka hälsoproblem som är vanliga för dem. Ett enkelt sätt att göra detta är att höra av sig till ett försäkringsbolag som Agria och höra vilka försäkringspremier de har för olika raser. Ju dyrare en ras är att försäkra desto mer hälsoproblem är vanligt. Många har säkert hört att blandraser är friskare än renrasiga hundar, men som så mycket annat är det lite mer komplicerat än så. I ett kort svar på Veterinären.nu kan man läsa lite mer om detta.